Renkaiden kierrätyksessä saavutettiin jälleen yksi merkkipaalu

Sami Nikander (sami.nikander a kemianteollisuus.fi), 21.8.2014

Vuodesta 1996 toiminut kierrätysjärjestelmä on vastaanottanut käytöstä poistettuja renkaita yhteensä 700 000 tonnia. Massiivista määrää kukin voi hahmotella vaikkapa Helsingin Olympiastadionilla. Nyt urheilupyhättöä täytettäisiin jo kolmatta kertaa, jos renkaat pinottaisiin stadionin tornin korkeuteen.

Suomen Rengaskierrätyksen keräysverkosto on vastaanottanut renkaita tämän vuoden tammi-kesäkuussa 20 533 tonnia eli 3,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Renkaita toimitettiin alkuvuonna hyötykäyttöön 21 244 tonnia lähinnä maanrakennustarpeisiin, energiakäyttöön ja muuhun hyödyntämiseen. Tarkat tilastot löytyvät Rengaskierrätyksen nettisivuilta.

Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä tuottajavastuuseen perustuvassa rengaskierrätyksessä. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisaste oli vakiintunut yli 90 prosentin tasolle jo vuosituhannen vaihteessa, kun se muualla Euroopassa oli tuolloin vain 50 prosentin tasolla. Vuonna 2012 käytetyistä renkaista hyödynnettiin Euroopassa jo 95 prosenttia. Kierrätyksessä pyritään jatkuvasti parempaan. Uusiokäyttökohteita on useita ja innovointi materiaalin hyödyntämiseksi jatkuvaa. Esimerkkejä renkaiden hyötykäyttöratkaisuista löydät Suomen Rengaskierrätys Oy:n sivustolta.Takaisin