TET-harjoittelu avaa oven työelämään Teknikumilla Sastamalassa

Petra Kannonkari (petra.kannonkari a kemianteollisuus.fi), 23.3.2018

Kaksi kahdeksasluokkalaista vammalalaisen Sylvään koulun opiskelijaa pääsi tekemään historiaa, kun Teknikumin Sastamalan tuotantolaitos avasi ovensa TET-harjoitteluille maaliskuussa 2018. Viikon TET-harjoittelujen mahdollistaminen jo yläkoulun opiskelijoille on osa systemaattista oppilaitosyhteistyö- ja vetovoimaohjelmaa, jota Kumiteollisuus ry:n jäsenyrityksissä on työstetty aktiivisesti muutaman viime vuoden aikana.

Lauri1


Viikon työelämään tutustumisen tavoitteena on tarjota kahdeksasluokkalaiselle mahdollisimman positiivinen ja realistinen kuva suomalaisesta valmistavasta teollisuudesta ja saada yhä useampi nuori innostumaan teollisuuden mahdollisuuksista myös tulevaisuudessa. Yläkoulun aikana saatu positiivinen kokemus toivottavasti kannustaa tekemään teknillis-luonnontieteellisiin aloihin suuntaavia valintoja myös yhteishaussa yhdeksännellä luokalla. Teknikumilla nuori pääsee myös toimimaan tuotannossa, vaikkapa valmistamaan kappaletavaraa yhdessä mentorin kanssa, ja saa siten aivan oikean työelämäkokemuksen. ”Parasta oli se, että pääsin itse osallistumaan erilaisiin töihin. Tehtävien monipuolisuus oli parasta”, tiivistää TET-harjoittelija Lauri Purola viikon antia.

Teknikumin henkilöstöjohtaja Arja Sarkasen mukaan Teknikum haluaa tarjota nuorelle nimenomaan mahdollisimman realistisen kokemuksen työelämästä ja valmistavasta teollisuudesta. ”Oikealla opastuksella nuori pääsee kyllä kiinni avustaviin työtehtäviin myös valmistuksen puolella. Alan vetovoimahaaste on viime vuosina ollut suuri, joten on hurjan tärkeää innostaa nuoria kiinnostumaan teollisuuden monipuolisista tehtävistä. On tärkeää, että yritykset pitävät huolta tulevaisuuden osaajien saatavuudesta. Aktiivinen yhteistyö lähikoulujen kanssa on ollut tässä tärkeässä osassa, ja toimiva malli onkin luotu yhdessä yläkoulujen rehtoreiden kanssa”, kertoo Sarkanen.

Kumiteollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Nikander kannustaa muitakin yrityksiä pohtimaan samantyyppisiä malleja yläkouluikäisille, sillä vetovoimahaaste on yhteinen: ” Suomen kilpailukyky perustuu tulevaisuudessa vahvasti uusiin teknologioihin ja luonnontieteellis-matemaattisen osaamisen hyödyntämiseen teollisuuden ratkaisuissa. On tärkeää, että saamme nuoret kiinnostumaan teollisuudesta. Sastamalassa pilotoitu TET -malli on hieno esimerkki toimivasta vetovoimatyöstä”. 

TET-malli on tarkoitus ankkuroida pysyväksi osaksi Pirkanmaalla vuonna 2017 käynnistynyttä Kumitaituri -ohjelmaa

Lisätietoja: Anni Siltanen, asiantuntija, osaaminen ja vetovoima, anni.siltanen a kemianteollisuus.fi 

 


 Takaisin